انواع سیستم مدیریت محتوا - cms

سیستم مدیریت محتوا دقیقاً چیه و چه کمکی میکنه ؟

قدیما سیستم طراحی سایت کاملاً ساده و استاتیک بود . استاتیک به این معنی که فقط کسایی که به کد نویسی آشنایی داشتن میتونستن سایت رو ویرایش کنن . مثلا اگر میخواستید شماره تلفن خودتون رو داخل سایت ویرایش کنید باید به طراح سایت زنگ میزدید و ازش میخواستید این کار رو براتون انجام بده . مکافاتی بود !!

بعداً اساتید نشستن گفتن این چه کاریه ؟ بیایم یک سیستمی درست کنیم که این جور ویرایش ها رو خود کاربر هم بتونه به راحتی انجام بده . اینطوری که شد سیستم های مدیریت محتوا یا CMS بوجود اومدن و همینطوری پیشرفت کردن تا به امروز . الان اینطوریه که شما حتی میتونید براحتی به سایتتون امکانات اضافه کنید بدون اینکه کد نویسی نیاز باشه . جالب شد . نه ؟

اگر بخوایم در قالب مثال توضیح بدیم یک CMS چهارچوب یک ساختمونه . یک سیستم کاملاً آماده برای هر نوع تغییرات ظاهری . شما هیچ محدودیتی در ایجاد تغییرات ظاهری و امکانات ندارید . گرچه ممکنه برای ایجاد یک سری از امکانات تغییراتی رو در چهارچوب ساختمون ایجاد کنید ولی قطعاً این کار شدنیه و مشکلی در این خصوص ندارید . پس سیستم مدیریت محتوا هیچ محدودیتی ایجاد نمیکنه .

انواع سیستم های مدیریت محتوا

خب قطعاً بین علما همیشه اختلافه و هرکسی یه سیستمی رو برای مدیریت سایت پیشنهاد میکنه . این شد که الان چند نوع CMS داریم که کار همشون عین همه . یعنی میان به کاربر اجازه میدن که هر تغییری دلش خواست در سایتش پیاده کنه . حالا یه سری از این CMS ها رایگان تولید شدن و یک سری پولی .

سیستم های رایگان مثل وردپرس ، جوملا ، دروپال . . . بصورت متن باز و رایگان در اختیار کاربران قرار گرفتن و هر کسی میتونه این کدها رو تغییر بده و ازشون استفاده کنه . البته هرکدومشون مزایا و معایبی دارن که در ادامه بهشون اشاره ای داریم .

اما سیستم های پولی دو بخش میشن . سیستم های مدیریت محتوای عمومی که محبوبیت زیادی دارن و شما میتونید لایسنس اونها رو به قیمت های مناسبی خریداری کنید . دیتالایف یکی از این CMS هاست . یه سری هم بهش میگیم سیستم مدیریت محتوای اختصاصی . یعنی یک نفر میاد از اول بر اساس نیازهای شما یک سیستم مدیریت محتوا مینویسه و این فقط برای شماست و حق نداره این سیستم رو به کس دیگه ای بفروشه .  بنابراین قیمت این سیستم های مدیریت محتوای سایت خیلی بالاست .

رایگان خوبه یا پولی؟

<p “=”” style=”text-align: justify;”>حتماً برای شما هم سوال پیش اومده وقتی یک سیستم مدیریت محتوا بصورت آماده و رایگان داریم و میتونیم هر امکانی بهش اضافه کنیم چرا باید بریم سیستم مدیریت محتوا رو اختصاصی سفارش بدیم ؟ <p “=”” style=”text-align: justify;”>در جواب این سوال باید نیازها ، خواسته ها ، شرایط و بودجه افراد رو مد نظر قرار بدیم. در ادامه سعی می کنیم این موضوع رو از جنبه های مختلف بررسی کنیم.

امکانات فنی

اصلی ترین موضوع در انتخاب سیستم مدیریت محتوای اختصاصی بحث امکانات هست . اما به چه امکاناتی خاصی میگیم ؟ آیا سیستم ثبت نام کاربران ، ارسال ایمیل ، گذاشتن عکس و متن و مقاله و محصول و . . . جزو امکانات خاص هست ؟

جواب این سوال رو فقط یک کارشناس وب و یک مشاور میتونه بهتون بده. برای همین امر باید قبل از هر کاری با یک کارشناس وب مشورت کنید . تجربه ثابت کرده بیش از 90 درصد پروژه ها با سیستم های مدیریت محتوای بسیار ساده هم قابل پیاده سازی هستن و نیاز به هزینه گزاف و سفارش سیستم مدیریت محتوای اختصاصی نیست .

سرعت

سیستم های مدیریت محتوای عمومی با توجه به انعطاف پذیری بالا و امکان نصب پلاگین های متعدد و اضافه کردن امکانات مختلف حجم دیتای بیشتری دارن و ارتباط بیشتری هم با پایگاه داده برقرار میکنن . برای همین برای اجرای همچین سیستمی سخت افزار مناسبی لازمه . اما توی یک CMS اختصاصی فقط امکانات مورد نیاز قرار میگیره و هسته سیستم کاملاً سبک هست .

این شرایط ممکنه در شروع کار به چشم نیاد ولی وقتی آمار بازدید سایت بالا میره و تعداد کاربران آنلاین همزمان بیشتر میشه در صورتی که سخت افزار سرور مناسب نباشه لود سایت با مشکل مواجه میشه .

امنیت

یکی دیگه از دلایل انتخاب CMS های اختصاصی مباحث امنیتی هست . معمولا به دلیل اینکه یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی برای هکر کاملاً ناشناخته هست هک کردن اون هم براحتی ممکن نیست .

البته این موضوع یک تبغ دو لبه هم محسوب میشه . چون ممکنه مسائل امنیتی در سیستم جدید رعایت نشده باشه و حفره های امنیتی مهم باز باشه یا دسترسی ها بصورت کافی محدود نشده باشه .

نوین ادمین کدوم نوع CMS رو پیشنهاد میکنه ؟

اگر بخوایم همون اول موضع خودمون رو مشخص کنیم باید بگیم ما و خیلی های دیگه طرفدار پروپاقرص سیستم مدیریت محتوای وردپرس هستیم . چرا ؟ خب در ادامه دلایل انتخابمون رو بطور کامل براتون توضیح میدیم .

سیستم مدیریت محتوای اختصاصی ؟؟

اولین نکته قابل توجه در عنوان “سیستم مدیریت محتوای اختصاصی” بحث اختصاصی بودنش هست . اختصاصی به این معناست که فقط شما این سیستم رو دارید . ولی در واقع شرکت ها میان خودشون یک سیستم مدیریت محتوا برای خودشون تولید میکنن و اون رو به کلیه مشتریانشون ارائه میکنن . درسته قالب عوض میشه و طراحی قالب اختصاصیه ولی هسته اصلی کار ثابته . بنابراین نمیشه گفت سیستم مدیریت محتوای اختصاصی

قیمت

قیمت یکی از تعیین کننده ترین موضوعات در هر پروژه ایه . بنابراین در هر مرحله ای باید بهش توجه کرد . همونطور که میدونید سیستم مدیریت محتوای اختصاصی هزینه بسیار زیادی برای کارفرما داره . اما وردپرس کاملاً رایگانه و شما به لطف آموزش های بسیار زیاد موجود در اینترنت میتونید براحتی اون رو نصب کنید و با استفاده از یک قالب رایگان و یا قالب پیش فرض خود وردپرس سایتتون رو آماده کنید . حتی میتونید از افرونه های بیشمار وردپرس برای افزایش ارتقاء امکانات سایت وردپرسی خودتون به رایگان استفاده کنید .

ارتقا و پشتیبانی

ارتقا و پشتیبانی سایت هم یکی از موضوعات مهمیه که ممکنه در اوایل کار به چشم نیاد اما در طول زمان که سایت گسترش پیدا کرد و کسب و کار شما بزرگتر شد و نیازهای شما هم بیشتر شد اونوقت به چشم میاد .

هرگونه تغییر در سیستم های مدیریت محتوای اختصاصی رو فقط باید به خود طراح سیستم ارجاع بدید . چون کس دیگه ای از کدها سر در نمیاره و برای اینکه مسلط بشه به کد ها باید وقت زیادی رو صرف کنه و هزینه هاتون خیلی بالا میره . اما در مقابلش کافیه از خونتون بیاید بیرون ، تا سر کوچه که برید چند تایی وردپرس کار میتونید پیدا کنید .

فرض کنید چند سالی برای سایت زحمت کشیدید و حالا میخواید سایتتون رو ارتقا بدید . اینجاست که ممکنه طراح سیستمتون رو پیدا نکنید ، هزینه زیادی از شما بخواد ، به دلایل مختلف حاضر به همکاری با شما نباشه و . . . اونوقت چیکار میکنید ؟  معمولاً کسایی که وارد حوزه CMS اختصاصی میشن یک تیم برنامه نویسی برای خودشون دارن و کمتر پیش میاد این طور کارها برون سپاری بشه.

در وردپرس هیچوقت کارتون لنگ نمیمونه . همیشه علاوه بر اینکه کسایی رو میتونید پیدا کنید که به سرعت مشکلتون رو حل کنید انجمن های گفتگویی هم هست که براحتی سوالات شما رو جواب میدن و بهتون مشاوره میدن . کسایی که خودشونم سایت وردپرسی دارن و تجربه خودشون رو با شما به اشتراک میگذارن .

در وردپرس هیچ امکانی نیست نتونید پیاده سازی کنید . تقریبا برای هر کاری افزونه های رایگان و تجاری وجود داره و میتونید براحتی با نصب هر کدومشون یک قابلیت به سایتتون اضافه کنید . اگر به هر دلیلی افزونه مورد نظرتون رو پیدا نکردید هزاران وردپرس کار هستند که می تونن این افزونه رو براتون بصورت اختصاصی بنویسن . پس هیچوقت نگرانی ندارید .

محبوبیت و جامعه آماری

آمار هیچوقت دروغ نمیگن . اختلاف بسیار زیاد تعداد سایت هایی که با وردپرس راه اندازی شده با سایر سیستم های مدیریت محتوا خودش گویای همه چیزه . تعداد سایت هایی که با وردپرس راه اندازی میشن هر روز رو به افزایشه و به همین ترتیب توسعه دهندگان وردپرس ، افزونه ها ، قالب ها و آموزش ها هم ارتقا پیدا میکنه .

راستی میدونستید بتازگی سایت رسمی کاخ سفید رو با سیستم مدیریت محتوای وردپرس راه اندازی کردن ؟ دلیل این اقدام رو هم کاهش هزینه ها عنوان کردن .

محبوب ترین سیستم های متن باز سال 2017
محبوب ترین سیستم های متن باز سال 2017

پس مزایای سیستم مدیریت محتوای اختصاصی چی میشه؟

بله . آیتم های عنوان شده کاملا مهم و تاثیر گذار هستند . اما همانطور که عنوان شد سیستم مدیریت محتوای وردپرس قابلیت انعطاف و تطبیق پذیری بالایی دارد و می توان به سادگی انواع بهینه سازی ها را بر روی آن اعمال کرد .

بعنوان مثال در خصوص امنیت سیستم باید گفت وردپرس همیشه در حال بروزرسانی و رفع مشکلات امنیتی خود است . در صورتی که افزونه هاو تنظیمت امنیتی مناسبی بر روی آن اعمال نمایید هک کردن آن بسیار سخت خواهد بود .

در خصوص سرعت نیز افزونه های قدرتمند زیادی وجود دارد که با اعمال انواع روش ها سعی در بهینه سازی سایت و افزایش سرعت لود صفحات دارد .

در خصوص امکانات فنی نیز همانطور که قبلا اشاره شد هیچ محدودیتی در وردپرس وجود ندارد . شما میتوانید هر سیستمی دلخواهی را پیاده سازی نمایید . اما اینکه آیا یک سایت با ویژگی ها و امکانات خاص با سیستم وردپرس یا CMS اختصاصی پیاده سازی شود قطعا نیاز به بررسی های بیشتری دارد .

نتیجه گیری

سیستم مدیریت محتوا وردپرس رایگان و متن باز هست . به دلیل اینکه کاربران زیادی داره دائم بروزرسانی میشه و مشکلاتش رفع میشه . در هر بروزرسانی امکانات زیادی هم به سیستم اضافه و کار کردن باهاش بسیار راحت تر از قبل میشه .

تجربه ما نشون میده خیلی از پروژه ها براحتی توسط وردپرس پیاده سازی میشه . شما اگر یک سایت ساده برای معرفی خدماتتون بخواید یا یک فروشگاه بزرگ و پر محصول میتونید روی وردپرس حساب کنید . اما دقت داشته باشید استفاده از نظرات یک مشاور متخصص در این زمینه حتماً باید در راس امور قرار بگیره تا خدایی نکرده نه هزینه اضافی متحمل بشید نه کسی بتونه از عدم اطلاع شما سوء استفاده کنه .

ما سیستم مدیریت محتوا بصورت اختصاصی (واقعاً اختصاصی!!) رو فقط برای پروژه های خاص پیشنهاد می کنم . پروژه هایی که برنامه مشخص دارن و هزینه های خودشون رو هم تا انتهای کار پیش بینی و محقق کردن . حتی پیشنهاد می کنیم بجای برون سپاری سعی کنید برنامه نویس داخل تیم کاری خودتون داشته باشید چون هر تغییری در سیستم مدیریت محتوا میتونه براتون هزینه های هنگفتی به دنبال داشته باشه .