هاست دامین سایت
هاست دامین سایت

تقسیم بندی سرویس‌های میزبانی وب

سرویس‌های میزبانی رو بر اساس قدرت پردازشی به سه دسته تقسیم میکنن.

اگر یک سرور کامل رو به شما بدن میشه سرور اختصاصی. در واقع شما همه قدرت سخت‌افزار رو در اختیار دارید. اگر اون رو تقسیم‌بندی کنن و قدرت مشخصی از قدرت کل سرور رو در اختیار شما بزارن میشه سرور مجازی و اگر کل قدرت رو به اشتراک بزارن که همه کاربران بتونن از اون بطور مشترک استفاده کنن میشه هاست اشتراکی.

در ادامه میخوایم این سه مقوله رو بصورت کامل بهتون توضیح بدیم تا با شباهت‌ها و تفاوت‌های اونها آشنا بشید و بتونید یک سرویس مناسبی برای سایتتون انتخاب کنید.

سرور اختصاصی از اسمش مشخصه. یک سرور کامل که با تمام امکانات در اختیار شما قرار میگیره و میتونید هرطور که دلتون میخواد اون رو کاستومایز (شخصی‌سازی) کنید. کلیه پورت ها و نرم‌افزار به‌صورت اختصاصی برای شما قابل‌استفاده هست و کلیه منابع توسط خود شما مدیریت میشه و هیچ اشتراکی در کار نیست.

سرور اختصاصی مثل یک قطعه زمین 6 دانگ یا یک خونه ویلایی میمونه. شما به‌عنوان مالک میتونید اون زمین یا خونه رو هرطور که دلتون میخواد تغییرات بدید و فقط این وسط محدود به قوانین شهرداری و شهرسازی هستید. کلیه انشعابات آب و برق و گاز تلفن مستقیماً در دسترس شماست و از تمام اونها میتونید برای اسکان یک یا چند خانواده استفاده کنید.

از اون طرف دردسرهایی هم دارید مثلاً اگر بخواید دوربین مداربسته بزارید یا آسانسور نصب کنید ممکنه زیاد براتون مقرون‌به‌صرفه نباشه. اگر جایی خراب شد یا لوله‌ای ترکید مسئولیتش تماماً با خودتونه و باید هزینه‌ها رو پرداخت کنید. هیچ‌کس در هزینه‌ها شریک شما نیست. باید دائماً به حیاط و باغچه و … برسید و نظافت کل خونه هم با شماست. در سرور اختصاصی اگر بخواید نرم‌افزار لایسنس داری نصب کنید کل هزینه‌های خرید و لایسنس با شماست یا اگر مشکلی به وجود بیاد و هکرها به سرورتون حمله کنن خودتون مسئول حفاظت از فایل‌ها و جلوگیری از دسترسی هکرها هستید.

پیشنهاد شده به سایت‌های پربازدید

سرور اختصاصی بیشتر برای سایت‌های پربازدید پیشنهاد میشه. سایت‌هایی که نیاز به امکانات خاصی دارن و در لحظه تعداد افراد زیادی از سایت بازدید می کنن. سایت‌هایی که به فضا و پهنای باند بالایی نیاز دارن و باید تمامی امکانات و کنترل سرور رو به دست بگیرن تا بتونن بر اساس نیازهاشون تنظیماتش رو تغییر بدن.

مدیریت سرورهای اختصاصی کار سختیه

پیشنهاد شده به شرکت‌های هاستینگ

لزوماً سایت‌های پربازدید سراغ سرور اختصاصی نمیرن. مدیران شرکت‌های هاستیگ مشتری اصلی سرورهای اختصاصی هستن. اونها این سرورها رو خریداری یا اجاره میکنن و متناسب مشتریانشون سرور رو به بخش‌های کوچک‌تر (سرور مجازی / هاست) تقسیم میکنن.

این شرکت‌ها دردسرها و هزینه‌های اولیه رو به جون میخرن و سرور رو مدیریت میکنن تا بتونن اون رو به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنن و مجدداً اجاره بدن. این کار میتونه سود خوبی براشون داشته باشه. شرکت‌های هاستینگ در واقع دانش مدیریت سرور رو دارن و هر مشکلی این وسط به وجود بیاد پاسخگو هستن.

سرور مجازی رو هم میشه به نوعی سرور اختصاصی به‌حساب آورد. تنها تفاوتش با یک سرور اختصاصی در اینه که منابع کامل نیست. مثلاً اگر سرور اختصاصی 8 گیگابایت رم داشته باشه میتونیم اون رو به دو سرور با رم 6 و 2 تقسیم کنیم. (عمداً 4 گیگ تقسیم نکردم که بدونید میشه تقسیمات نامساوی هم داشت).

سرور مجازی مثل یک قطعه کوچک‌تر از یک زمین بزرگ هست. مثلاً 2 دانگ یک زمین، یا یک واحد از خونه 4 واحدی. در واقع بعضی امتیازاتش مجزاست بعضی امتیازات اشتراکی.

در این مثالی که گفتیم انشعابات آب و برق و گاز مجزاست ولی مسیر راه‌پله‌ها مشترکه. برق پارکینگ و راه‌پله مشترکه. در یک سرور مجازی هم پورت شبکه مشترک بین اعضاست ولی منابع هر سرور مجازی کاملاً اختصاصی هست و شما میتونید از منابع خودتون 24 ساعته کار بکشید یا اونها رو آزاد بزارید. منابعی مثل رم – پردازشگر – هارد – پهنای باند و …. مدیریت یک سرور مجازی تقریباً مشابه سرور اختصاصی هست. دسترسی‌های کمتری رو دارید ولی تمام کارهایی که در یک سرور اختصاصی باید انجام بدید رو عملاً در سرور مجازی هم خواهید داشت.

سرور مجازی بخش کوچکتری از یک سرور اختصاصی هست

پیشنهاد شده به سایت‌های در حال پیشرفت

سایت‌های زیادی داریم که بازدیدشون اندازه‌ای نیست که نیاز به سرور اختصاصی داشته باشه ولی اونقدرها هم کم نیست که یک هاست معمولی بتونه جوابگو باشه. این سایت‌ها برای مدیریت هزینه‌هاشون میتونن از سرورهای مجازی استفاده کنن. همونطور که گفتیم سرورهای مجازی بسیار مقرون‌به‌صرفه‌تر از سرورهای اختصاصی هستن و اگر اونقدرا به منابع بالا احتیاج نداشته باشید چاره کار یک سرور مجازی هست.

معمولاً شرکت‌های هاستیگ که بهتون سرور مجازی میفروشن میدونن که شما دانش مدیریت سرور رو ندارید؛ بنابراین اگر مشکل حادی براتون پیش بیاد میتونن راهنماییتون کنن و یا با دریافت هزینه مشکلتون رو سریع حل کنن. بنابراین دستتون تو پوست گردو نیست!

پیشنهاد شده به سایت‌های دانلود

سایت‌های دانلود جدای از بحث بازدید بالا به فضایی نیاز دارن که بتونن فایل‌ها رو مدیریت کنن. حجم بالا، پهنای باند مناسب و دسترسی کافی براشون واجبه! این سایت‌ها معمولاً یک سرور مجازی یا همون VPS ویندوز دارن که خیلی راحت میشه به دسکتاپش از راه دور وصل شد و فایل‌ها رو مدیریت کرد. انگار یک کامپیوتر تو دل اروپا دارید با نهایت قدرت و سرعت اینترنت بالا!

پیشنهاد شده به فعالان بورس و فارکس

باتوجه‌به رشد فعالیت‌ها در بازارهای سرمایه مثل بورس و فارکس افراد زیادی هستند که به اینترنت سرعت بالا احتیاج دارن و یا نیاز به یک کامپیوتر در خارج از کشور دارن که بتونن بدون مشکل تحریم در بازارهای سرمایه فعالیت کنن. این افراد هم معمولاً سرور مجازی ویندوز رو انتخاب میکنن که بتونن بدون نیاز به دانش خاصی از اون استفاده کنن.

هاست اشتراکی

هاست اشتراکی برخلاف سرور مجازی منابع اختصاصی نداره. در واقع مدیر سرور میاد سرور رو تقسیم‌بندی میکنه و اون رو در اختیار صاحبان سایت‌ها قرار میده. در این شیوه، از اونجایی که منابع اصلی سرور بین سایت‌های موجود به اشتراک گذاشته میشه هرکس بنا به نیازش در هر بازه زمانی میتونه از منابع استفاده کنه و کاربران به‌هیچ‌وجه منابع تضمین شده‌ای ندارن.

یک هاست اشتراکی رو میشه به یک برج یا مجتمع مسکونی تشبیه کرد که افراد زیادی در یک فضای محدود با هم زندگی میکنن و از امتیازات موجود به طور اشتراکی استفاده میکنن. این برج‌ها میتونه امکانات اشتراکی خوبی داشته باشه مثل پارکینگ، نگهبانی، دوربین‌های مداربسته، آسانسور، استخر، فضای سبز و … که هزینه اونها بصورت مشترک توسط کلیه ساکنین پرداخت میشه.

در هاست های اشتراکی میشه امکانات خوبی برای کاربران تدارک دید. ابزارهایی که لایسنس های گرون قیمتی دارن که خرید اونها برای یک نفر زیاد مقرون‌به‌صرفه نیست ولی وقتی تعداد کاربران زیاد باشه میشه ازشون استفاده کرد.

به‌عنوان‌مثال وب سرور لایت اسپید (بعداً به طور مفصل در موردش صحبت می‌کنیم. فقط همین‌قدر بدونید که یک نرم‌افزاره که روی سرور نصب میشه و قدرت پردازش سرور رو بیشتر میکنه) دارای لایسنس گرون قیمتی هست که استفاده از اون برای یک شخص یا یک شرکت زیاد مقرون‌به‌صرفه نیست. ولی در سرورهایی که هاست اشتراکی ارائه میدن به‌وفور مورداستفاده قرار میگیره.

تفاوت سرور و هاست اشتراکی

مقرون‌به‌صرفه

همونطور که گفتیم هاست های اشتراکی برای سایت‌های کم بازدید و تازه‌تأسیس بسیار مناسبه. شما براحتی میتونید یک سرویس هاست اشتراکی خریداری کنید و هزینه‌های اون رو به‌صورت ماهانه یا سالانه پرداخت کنید. هر موقع هم خواستید میتونید سرویس هاست رو ارتقاء بدید.

بدون نیاز به دانش فنی

در هاست‌های اشتراکی نیاز به دونستن اطلاعات فنی زیادی نیست. مواظبت و نگهداری از سرور به طور کامل دست مدیر سرور هست و اون از قبل همه چیز رو برای استفاده بی‌دردسر شما آماده کرده. حتی اکثر شرکت‌ها انتقال سایت رو به‌رایگان انجام میدن و شما فقط باید دسترسی‌های لازم رو بهشون ارائه کنید.

راه‌اندازی سریع

وقتی یک سرور اختصاصی میخرید در بهترین حالت ممکنه چند ساعتی زمان ببره به دستتون برسه. تازه بعدش باید مدیریتش رو شروع کنید و نرم‌افزارهای لازم رو نصب کنید. اما در هاست های اشتراکی به‌محض خرید، اطلاعات هاست دستتون میرسه و میتونید از اون استفاده کنید.

امنیت بیشتر

از اونجایی که در هاست‌های اشتراکی امنیت بسیار مهمه، مدیران سرور از نرم‌افزارهای امنیتی مناسبی استفاده میکنن که خرید و نصب اونها در سرورهای اختصاصی شخصی مقرون‌به‌صرفه نیست. یک مدیر سرور همیشه حواسش هست سرور هک نشه؛ بنابراین این بار سنگین تا حدودی از دوش شما برداشته میشه. البته باید حواستون همچنان به سایتتون باشه. چون ممکنه سایت شما به‌صورت مجزا و نه از بابت سهل‌انگاری سرور هک بشه. مباحث امنیتی هاست و سرور بسیار گسترده هست که بعداً در خصوص اونها توضیحات کاملی رو ارائه می‌کنیم.

نحوه مدیریت هاست اشتراکی

احتمالاً سؤالی که الان باهاش مواجه هستید اینه که در هاست‌های اشتراکی اگر یک کاربر مصرف بالایی داشته باشه ممکنه بقیه سایت‌ها با اختلال مواجه بشن! بله این امکان وجود داره. این هنر یک شرکت هاستینگ هست که بتونه تعادل رو در سرویس‌ها برقرار کنه تا مصارف بیش از حد نشن و سرور پایدار باشه.

مدیران سرورهای هاستینگ برای این کار از ابزاری بنام کلود  لینوکس استفاده میکنن. در واقع این نرم‌افزار میتونه بر روی هاست ها محدودیت منحصربه‌فرد ایجاد کنه. مثلاً شما میتونید چندین پلن هاست داشته باشید و هر کدوم اونها یک محدودیت خاص داشته باشه. یکی 2 گیگ رم و اون یکی 4 گیگ محدودیت داشته باشه. این‌طوری مطمئن هستید کاربران از سقف مجازی که برای اونها در نظر گرفتید فراتر نمیرن.

احتمالاً تا حدودی متوجه شدید که چرا یک هاست سرعتش بالاتره و یک هاست پایین‌تر. در واقع همین محدودیت‌ها هستن که باعث میشن یک هاست گرون‌تر باشه و یک هاست هم ارزون‌تر. البته این همه موضوع نیست و خیلی گسترده‌تر از این حرفاست.

در مقالات بعدی آموزش میزبانی وب در خصوص این موضوع بیشتر صحبت می‌کنیم و راز و رمزهای این صنعت رو بیشتر براتون برملا خواهیم کرد. اگر هم میخواید اطلاعات کامل‌تر و حرفه‌ای تری کسب کنید به شما دوره آموزشی پشت پرده صنعت هاستینگ رو معرفی می‌کنیم.

  1. دوره آموزشی پشت پرده صنعت هاستینگ