دامین چیست؟

دامنه یا دامین جفتشون یک معنی میده. خارجی‌ها بهش میگن دامین – Domain و ما تو ایران بهش میگیم دامنه.

منظور از دامین همون آدرس سایت هست. مثلاً دامنه سایت نوین ادمین هست novinadmin.com. هر سایتی باید یک دامین یا دامنه داشته باشه تا بقیه بتونن اون رو ببینن.

هیچ دو سایتی نمیتونن دامنه مشابه داشته باشن. مثل این میمونه که دو نفر کد ملی یکسانی داشته باشن! بنابراین وقتی می‌خواید یک دامنه ثبت کنید اول باید مشخص بشه که اون دامنه قبلاً خریداری شده یا نه. اگر باز بود میتونید اون رو خریداری کنید.

ادرس سایت، دامنه یا دامین چیست؟
دامنه چیست؟

دامنه ‌سایت کجا نوشته شده؟

خیلی ساده! شما برای مشاهده سایت‌ها از مرورگرهای اینترنتی مثل موزیلا فایرفاکس، کروم، اینترنت اکسپلورر، اپرا، سافاری و…. استفاده می کنید. آدرس سایت و محلی که قرار دارید رو اون بالا در آدرس بار مرورگر زده. تصویر زیر رو ببینید متوجه میشید کجا رو میگیم!

محل قرار گرفتن دامنه در آدرس بار مرورگر
محل قرارگیری دامنه یک سایت در مرورگر

دامنه‌ها کجا ثبت میشن؟

توی هر کشوری برای سازماندهی افراد و اختصاص شماره شناسایی به اونها اداره یا ارگانی وجود داره. توی ایران این مسئولیت بر عهده سازمان ثبت‌احوال هست. به همین شکل دامنه‌های اینترنتی هم نیاز به یک سازمان واحد یا ارگان مشخصی دارن که تعیین کنه هر دامنه در اختیار چه کسی هست و وضعیت دامنه‌ها رو مشخص کنه.

برای ساماندهی دامنه‌‌ها یک سازمان جهانی به نام آیکان ICANN وجود داره که وظیفه اون کنترل نام ها و اعداد واگذار شده به افراد حقیقی و حقوقیه. (به زبون ساده‌تر یعنی همون کنترل انواع دامنه‌های بین المللی) کلیه دامنه‌ها بر اساس قوانین و شرایط این سازمان ثبت میشن و در ازای پرداخت تعرفه ثبت دامنه، برای مدتی معین در اختیار فرد یا نهاد مشخصی قرار میگیرن. (معمولاً یک ساله یا چند ساله)

سازمان جهانی ثبت دامنه های بین المللی - آیکان - icann
سازمان جهانی آیکان مسئول مدیریت دامنه‌های اینترنتی است

انواع مختلف دامنه‌ها

خیلی‌ها هنوز دامنه رو با پسوند .com می‌شناسن و نمیدونن ما غیر از .com پسوندهای دیگه‌ای هم داریم. مثل org – info -biz – site و…
این پسوندها قبلاً برای موضوعات مختلف به کار می‌رفت. مثلاً net برای وب‌سایت‌هایی با موضوع نتورک یا شبکه بود و پسوند org برای وب‌سایت‌های مرتبط با ارگان یا سازمان خاص. اما بعد از گذشت مدت زمانی هرکسی می تونست یک دامنه با هرکدوم از این پسوندها ثبت کنه و هر سایتی خواست روی اون بالا بیاره.
بنابراین الان دیگه پسوندها موضوعیت خودشون رو از دست دادن و فرقی نمیکنه شما برای سایتتون از چه پسوندی استفاده کنید. نکته مهم اینه که قبلاً کسی اون رو ثبت نکرده باشه. بااین‌حال در ادامه این مقاله در خصوص اینکه کدوم دامنه با چه پسوندی بهتره توضیحات بیشتری بهتون ارائه می‌کنیم.
جالبه بدونید اگر پسوند دامنه شامل 3 حرف یا بیشتر باشه یک پسوند عمومی هست و اگر دوحرفی باشه یک پسوند اختصاصی هست که آیکان به هر کشور اختصاص میده. مسئولیت مدیریت دامنه‌های کشوری هم با یک سازمان در خود همون کشور هست.
پسوند اختصاصی برای دامنه‌های ایرانی ir هست. سامانه نیک آی آر هم مسئول رسیدگی، ثبت و مدیریت دامنه‌های ir هست. در مقاله “آموزش ثبت نام در سامانه nic.ir و دریافت شناسه کاربری ایرنیک” بهتون یاد دادیم که چطوری یک دامنه ir ثبت کنید.

آناتومی یک آدرس اینترنتی

یک دامنه اینترنتی از بخش‌های مختلفی تشکیل شده. در ادامه می‌خوایم اون‌ها رو معرفی کنیم و چند تا نکته مهم رو باهاتون درمیون بزاریم.

آناتومی یک دامنه اینترنتی
بخش های مختلف دامنه اینترنتی

پروتکل چیست؟

نمی‌خوایم زیاد بحث رو فنی کنیم. فعلاً کافیه در همین حد بدونید که در یک آدرس اینترنتی، همون اول پروتکل درج میشه. پروتکل میتونه http یا https باشه. اون s آخر به معنی ssl یا رمز نگاری شده هست. با خرید یک دامنه شما به هردوی این پروتکل‌ها دسترسی دارید و میتونید تنظیم کنید سایت بر اساس کدوم پروتکل بالا بیاد.

با www یا بدون www

اگر دقت کرده باشید بعضی سایت‌ها www دارن و بعضی‌ها ندارن. مثلاً در تصویر بالا url ما بدون www هست. اینکه آدرس سایت www داشته باشه یا نداشته باشه اصلاً اهمیت نداره و دقیقاً مثل پروتکل شما میتونید به کمک یه سری تنظیمات ساده سایتتون رو با هر حالتی که خواستید بالا بیارید.

فرقی هم نمیکنه شما کدوم حالت رو انتخاب کنید. در نهایت موقع درج آدرس، کاربر چه www رو بزنه و چه نزنه سایت باز میشه و مشکلی در این خصوص وجود نداره.

ساب دامنه چیست؟

ساب دامنه یا ساب دامین یا زیر دامنه در واقع یک دامنه مجزایی هست که بعنوان زیر مجموعه دامنه اصلی میتونید استفاده کنید. وقتی شما دامنه ای رو خریداری می کنید بی نهایت میتونید براش زیر دامنه درست کنید. مثلاً ما برای دامنه novinadmin.com هرچقدر بخوایم میتونیم سابدامنه به این شکل درست کنیم و بجای x هر چی خواستیم بزاریم…

https:// x .novinadmin.com

سایت‌های مختلف از ساب دامنه استفاده‌های متعددی دارن. احتمالاً دیدید بعضی از سایت‌ها انجمن گفتگو دارن که این انجمن در ساب دامنه forum قرار گرفته. یا بعضی از سایت‌ها که نسخه‌های زبانی مختلف دارن مثل انگلیسی و عربی و… هر زبان رو در یک ساب دامین قرار دادن. مثل ساب دامنه‌های en، ar، fa و…

دامنه اصلی

بعد از www و ساب دامنه، دامنه اصلی رو میتونید ببینید. دامنه اصلی یا Domain name در واقع همون نام یا آدرسی هست که شما برای سایتتون انتخاب کردید و قراره بعد از اینکه بررسی شد و مطمئن شدید کسی اون رو ثبت نکرده شما ثبتش کنید. در تصویر بالا ما دامنه رو به همراه پسوند آوردیم که بدونید دامنه از پسوند جدا نیست و باید هردو رو یکجا و با هم خریداری کنید.

tld چیست؟ - دامنه اینترنتی
پسوندهای یک دامنه اینترنتی

پسوند دامنه یا TLD چیست؟

پسوندها همون عبارت انتهایی دامنه هستن مثل .com یا .ir یا .net و …

به پسوند دامنه‌های اینترنتی TLD یا Top Level Domain میگن و چند مدل پسوند داریم. یه سری پسوند ها عمومی هستن مثل .com و .net و .info که میتونید برای سایتتون خریداری کنید.

یه سری TLDها مربوط به کشورها میشن. به این پسوندها میگیم CCTLD یا Country Code Top-Level Domains. این پسوندها دو حرفی هستن و آیکان اونها رو در اختیار کشورها قرارداده تا هرجور خودشون میدونن بفروشن و هر کشور میتونه برای ارائه اونها قوانین خودش رو داشته باشه.

پسوند اختصاصی برای دامنه‌های ایرانی ir هست. سامانه نیک آی آر هم مسئول رسیدگی، ثبت و مدیریت دامنه‌های ir هست.

البته شما میتونید تحت شرایط خاص با رعایت قوانین مربوطه دامنه سایر کشورها رو خریداری کنید. جالبه بدونید بعضی از کشورها اومدن دامنه خودشون رو به صورت بین المللی عرضه کردن و همه میتونن براحتی دامنه اونها رو بخرن. مثلاً کشور کلمبیا با پسوند .co که خیلی نزدیک  .com هست اومده پروسه خیلی راحتی برای ثبت دامنه .co گذاشته و با بازاریابی مناسب سعی داره این دامنه رو در حد .com معروف و پر استفاده کنه که البته سود خوبی هم برای کشورش به دنبال داره.

شما اگر سایت ایرانی به زبان فارسی دارید مجبور نیستید حتماً دامنه ir بگیرید. علاوه بر اینکه می‌تونید به‌راحتی از اکثر پسوندهای عمومی استفاده کنید، تحت شرایطی می‌تونید دامنه اختصاصی سایر کشورها رو هم خریداری کنید.

نکته

مسیر و دایرکتوری (موقعیت کاربر)

در انتهای دامنه مسیر و موقعیت کاربر در سایت قرار میگیره. مثلاً اگر شما در صفحه اصلی سایت باشید صرفاً دامنه اصلی رو به تنهایی می بینید ولی اگر در صفحات داخلی باشید بسته به اینکه در چه مسیری از سایت قرار دارید بخش انتهایی دامنه تغییر میکنه و مقادیر مختلفی نشون میده.

شما میتونید آدرس جایی که هستید رو براحتی از نوار آدرس مرورگر کپی کنید و برای هرکسی که خواستید بفرستید. به محض اینکه کاربر دوم اون رو در مرورگر بزنه دقیقاً وارد همون صفحه از سایت میشه.

نکته

نحوه انتخاب یک دامنه مناسب

خیلی از کسب‌و‌کارها رو دیدیم که بعد از طراحی سایت و سفارش سرویس هاست تازه به این فکر میفتن که ای داد بیداد! دامنشون زیاد مناسب نیست و بهتره یک دامین دیگه بگیرن .تغییر دامنه سایت میتونه به سئوی سایت لطمه بزنه؛ البته روش‌هایی هستند که باعث میشن آسیب رو به حداقل برسونیم ولی چرا عاقل کند کاری که . . . ؟؟!!

در ادامه بهتون یاد میدیم که چطوری میشه یک دامنه “خیلی خوب” خریداری کرد و اصولاً برای خرید یک دامین ایده‌آل، باید چه نکاتی رو مدنظر قرار داد.

برای خرید دامنه خوب از کجا شروع کنم؟

اول‌ازهمه باید لیستی از عبارت‌ها و کلماتی که فکر می‌کنید با کار شما مرتبط هستند رو گردآوری کنید. دقت کنید این عبارت‌ها رو باید به‌صورت انگلیسی بنویسید چون دامنتون باید با حروف انگلیسی باشه. میتونید از کلمات مترادف، فینگلیش و … هم استفاده کنید.

همچنین میتونید ترکیبی کار کنید و عبارت‌ها رو به هم مرتبط کنید تا یک عبارت مناسب تشکیل بدن. در انتهای کار شما یک لیست از عباراتی دارید که می تونن به‌عنوان دامین سایت شما مورداستفاده قرار بگیرن .

حالا کاری که باید بکنین این هست که برید ببینید آیا این عبارت‌ها رو میتونید به‌عنوان دامنه استفاده کنید یا اینکه یکی قبلاً سفارش داده و نمیشه ثبتشون کرد … سایت‌های زیادی هستند که این امکان رو برای شما فراهم میکنن تا به‌راحتی وضعیت دامین مورد نظرتون رو بررسی کنید.

فقط کافیه تو گوگل جستجو کنید ثبت دامین یا ثبت دامنه. به‌عنوان‌مثال وب‌سایت ایران سرور یکی از وب‌سایت‌های معروفی هست که خدمات ثبت انواع دامنه ارائه میکنه.

البته همونطور که گفتیم شرکت‌های زیادی برای ثبت دامنه وجود داره و شما میتونید به هر سایتی که دلتون خواست مراجعه کنید و دامنه خودتون رو ثبت کنید. حتی اگر بخواید میشه دامنه رو از یک شرکت به یک شرکت دیگه منتقل کرد و دراین‌خصوص هیچ مشکلی وجود نداره. به مرحله خرید دامنه که برسیم بهتون یاد میدیم که چطوری باید وضعیت دامنه رو بررسی کنید و از خالی بودنش مطمئن بشید…

نحوه انتخاب بهترین دامنه
نکات مهم برای انتخاب مناسب ترین دامین

چه نکاتی رو باید موقع انتخاب دامین رعایت کنم؟

الان دیگه انتخاب دامنه کار آسون و راحتی نیست. اکثر نام‌های مهم و معروف توسط افراد مختلف گرفته شدن و انتخاب نام خصوصاً در دامنه‌های com خیلی سخت شد. در این شرایط خیلی از افراد به دلیل عجله‌ای که دارن برای راه‌اندازی سایت مجبور میشن دامنه‌های بی‌کیفیت و نامربوطی رو خریداری کنن که بعداً باعث پشیمونی شون میشه. در ادامه نکاتی رو عنوان می‌کنیم که باید در هنگام انتخاب نام دامنه سایت بهشون دقت بشه.

حتی‌الامکان دامنه کوتاه باشه

یک دامنه خوب باید تعداد حروف کمی داشته باشه تا کاربر بتونه براحتی اون رو تایپ کنه. دامنه‌هایی مثل google – yahoo – apple و . . . رو در نظر بگیرید. کابر براحتی میتونه اونها رو تایپ کنه و بخاطر بسپاره. بهترین حالت اینه که دامنه شما بین 3 تا 12 حرف باشه و بشه خیلی راحت اون رو به ذهن سپرد.

دامنه باید ساده و راحت نوشته بشه

دقت کردید یه سری دامنه‌ها رو میشه به چند حالت مختلف نوشت. مثلاً اگر عنوان دامنه “طراحی” باشه چند حالت مختلف برای نوشتنش میشه متصور بود مثل tarrahi، tarahi، tarahy و… بنابراین سعی کنید عبارات‌هایی انتخاب کنید که نوشتنش مثل گفتنش باشه.

بعضی عبارت‌ها در زبان فارسی تشدید دارن و یا به “ه” و “ی” منتهی میشن. این عبارت‌ها در زبان انگلیسی (بصورت فینگلیش) به چند شکل مختلف میتونن نوشته بشن و کاربر ممکنه گمراه بشه. بنابراین سعی کنید از این عبارت‌ها در دامنه استفاده نکنید.

همه چیز رو با هم قاطی نکنید

بعضی‌ها  خصوصاً در چند سال قبل که تب سایت‌های دانلود بالا بود از انواع عبارت‌های مخفف استفاده می‌کردن که وجهه خوبی نداشت. مثلاً بجای pc مینوشتن p30 یا از عدد 4 بجای عبارت for استفاده می‌کردن. درسته نوشتن راحت تره ولی خوب وقتی به صورت گفتاری به یکی آدرس سایت میدی بنده خدا هنگ میکنه!

از خط فاصله و خط تیره استفاده نکنید

بهتره دامنتون خط فاصله نداشته باشه. بعنوان مثال دامنه web-design.com زیاد خوب نیست. چون کاربر براحتی نمی تونه اون رو تایپ کنه و ممکنه با Underline یا ( _ ) اشتباه گرفته بشه.

دامین فضای خالی یا اسپیس نداره!

هیچ دامنه‌ای اسپیس یا فضای خالی نداره. بنابراین باید دامنه رو طوری انتخاب کنید که نیاز به درج فاصله نداشته باشه و بدون فاصله هم راحت خونده بشه.

کپی نکنید!

ایده‌های خودتون رو داشته باشید! هیچ وقت سعی نکنید عنوان سایتتون رو به برند یا عنوان سایت دیگه نزدیک کنید. چون همیشه زیر سایه اون برند خواهید بود و کاربر به شما به دید یک متقلب نگاه میکنه. بنابراین دامنه‌ای مثل appple.com دامنه خوبی برای کسب و کار شما محسوب نمیشه. حتی ممکنه بعداً براتون دردسرهای حقوقی هم ایجاد کنه.

به برندتون بیشتر توجه کنید

یک دامنه مناسب برند شما رو به خوبی نشون میده. داشتن یک برند منحصر به فرد و استفاده از نام برند در آدرس سایت میتونه سایتتون رو خاص و حرفه‌ای نشون بده.

آینده نگر باشید

سعی کنید دامنه‌ای انتخاب کنید که بعداً با گسترش کسب و کارتون بتونید همچنان ازش استفاده کنید. یک مثال خوب در این زمینه دی جی کالا هست. عنوان دیجی کالا از “کالای دیجیتال” گرفته شده نشون میده سایت دی جی کالا کالای دیجیتال میفروشه. اما آیا دی جی کالا فقط کالای دیجیتال میفروشه؟!

مدیران دی جی کالا وقتی خواستن کارشون رو گسترش بدن با مشکل دامنه مواجه شدن و تصمیم گرفتن در نهایت با همون دامنه قبلی ادامه بدن. ولی خیلی بهتر بود موقع ثبت دامنه، نامی رو انتخاب می‌کردن که بعداً براشون دردسر ساز نشه و تناقض ایجاد نکنه!

مثل دیجی کالا نباشید

سایت‌های این حوزه رو بررسی کنید

یکی از بهترین ابزارها گوگل هست. کسب و کارهای مرتبط با موضوع سایت خودتون رو در گوگل جستجو کنید و آدرس سایت‌ها رو به دقت بررسی کنید. این جستجوها میتونه ایده‌های جالبی بهتون بده و شما رو به یک انتخاب عالی برسونه.

مشورت کنید

خیلی وقت‌ها پیشنهادات و عبارت‌های از دیگران می‌شنوید که ممکنه به ذهن خودتون اصلاً نرسه. وقتی میخواید دامنه انتخاب کنید نظر دیگران رو هم جویا بشید و سعی کنید دایره واژگان و عبارت‌های مرتبط رو گسترده‌تر کنید.

به مارکت‌های فروش دامنه سر بزنید

مارکت‌هایی برای فروش دامنه‌های مناسب وجود داره مثل سایت رند. قبلاً یه سری افراد رفتن اون دامنه‌ها رو خریداری کردن و با قیمت بالاتر اون رو به کسب و کارها میفروشن. اگر فکر دامنه مناسب کسب و کارتون رو پیدا نمی کنید به این سایت ها سر بزنید. گاهی اوقات گزینه ایده‌آل شما رو کس دیگه ای خریده و حاضره اون رو بفروشه.

در نهایت خیلی کمال گرا نباشید

یکی از بلاهایی که این روزا سر خیلی از کسب و کارها میاد دچار شدن به مقوله کمال گرایی هست. اگر کسب و کارتون رو بخواید معطل پیدا کردن اسم ایده آل کنید خیلی عقب میمونید. درسته که گفتیم بهتره همون اول یک دامنه خوب برای خودتون دست و پا کنید ولی نه اونقدر که چند ماهی معطل اسم و دامنه بمونید.

همین الان پاشید برید یک دامنه ir در حد معمولی ثبت کنید و سایتتون رو بالا بیارید و کارهای اولیه رو شروع کنید. تا بیاید ظاهر سایت رو آماده کنید و محتوای اولیه رو قرار بدید و برنامه ریزی کنید چند ماهی گذشته و تا اون موقع فرصت دارید که همچنان به دامنه فکر کنید و دامنه اصلی سایتتون رو تغییر بدید.

بهترین پسوند دامنه
کدوم پسوند رو خریداری کنیم؟

چه پسوندی بگیریم؟

معمولاً ما به همه پیشنهاد می‌کنیم از پسوند com استفاده کنن. چرا که این پسوند خیلی محبوبیت داره و وقتی اسم سایت رو به کاربر میدی ناخودآگاه خودش در انتهای دامنه com رو میزنه. حتی توی گوشی های موبایل هم دکمه com رو بصورت کامل برای درج آدرس سایت قرار داده؛ بنابراین بهتره همیشه اول دامین com رو خریداری کنید و جهت اطمینان دامین ir رو هم خریداری کنید تا کسی نتونه برند و دامنه شما رو در ایران ثبت کنه.

مخلص کلام

برای راه‌اندازی سایت نیاز به یک دامین دارید. دامنه‌ها پسوندهای مختلفی دارن که شما میتونید اونها رو ثبت کنید منوط به اینکه قبلاً کسی ثبتشون نکرده باشه. فرقی نمیکنه دامنه با چه پسوندی خریداری می‌کنید. در ایران معمولاً پیشنهاد میشه از دامین های IR و COM استفاده کنید چون رایج‌تر هست ولی خب پسوندهای دیگه هم به وفور ثبت میشه.

نکته مهم در ثبت دامین اینه که سعی کنید همین اول یک دامنه مناسب تهیه کنید تا بعداً مجبور نباشید با پیشرفت کسب‌و‌کارتون اون رو تغییر بدید.