سرویس میزبانی وب چیه؟
همونطور که گفتیم برای طراحی و راه اندازی سایت لازمه که یک کامپیوتر داشته باشیم. اما این کامپیوتر باید یک شرایطی داشته باشه! شرایطی که اون رو یجورایی از کامپیوترهای خانگی و شخصی مجزا میکنه؛ بنابراین ما دیگه بهشون نمیگیم کامپیوتر. بهشون میگیم سرور!
فعالیت ۲۴ ساعته
از اونجایی که کاربران در طول مدت شبانهروز باید دائماً به وبسایت شما دسترسی داشته باشن، بنابراین سرور هم باید ۲۴ ساعته روشن باشه تا هر زمان نیاز بود بتونه پردازشها رو انجام بده. اگر به هر دلیلی سرور سایت شما خاموش بشه یا عملکردش دچار اختلال بشه سایت شما از دسترس کاربران خارج میشه.
اینترنت پرسرعت
یکی دیگه از شرایط مهم و اصلی سرور اینه که باید به اینترنت پرسرعت متصل باشه. چرا که کاربران زیادی درآنواحد دارن صفحات مختلف سایت رو میبینن؛ بنابراین اگر اینترنت متصل به اون سرور ضعیف باشه (حتی اگر کامپیوتر پرقدرت باشه) نمیتونه دیتا رو بهسرعت برای کاربر ارسال کنه و سایت شما برای کاربر خیلی دیر باز میشه.
حالا فرض کنید ۱۰۰ نفر بصورت همزمان در سایت شما آنلاین هستن و دارن صفحات مختلف رو باز میکنن. در این شرایط باید خط اینترنت بهقدری پرسرعت باشه که بتونه از پس هر ۱۰۰ نفر بر بیاد!
استفاده از کامپیوتر خانگی بعنوان سرور!
فکر میکنید خیلی زرنگید؟ یعنی این ایده قبلاً به فکر کسی دیگه نرسیده بود؟ روی کاغذ و یا بصورت تستی میشه این کار رو کرد ولی در عمل اصلاً نمیشه روی همچنین سیستمی بعنوان سرور حساب کرد. به چند دلیل:
سرور باید ۲۴ ساعته روشن باشه. مسلماً اگر بخواید کامپیوتر خونتون رو ۲۴ ساعته روشن نگهدارید بعد از مدتی قطعاتش خراب میشه و هزینههای سنگینی رو دستتون میندازه.
هزینههای برق رو حساب کردید؟ وقتی قراره یک سیستم خانگی دائماً روشن باشه باید به فکر خنککردن محیطش هم باید باشید. خصوصاً توی تابستون. احیاناً به این فکر نکردید که کولر براش روشن کنید!
وقتی میگیم اینترنت پرسرعت منظور ما اینترنتهای خانگی نیست که با سرعت نهایت ۱۶ مگابیت عرضه میشه! میدونید در اینترنتهای ADSL خانگی سرعت آپلود به شدت محدوده و بهزور به ۱۰۰ کیلوبایت میرسه. حساب کنید وقتی یک کاربر بخواد بهتنهایی سایت شما رو باز کنه نهایت سرعتش ۱۰۰ کیلوبایت هست!
وقتی ما در مورد سرعت اینترنت صحبت میکنیم پورتهای اینترنت ۱ گیگابایت و ۱۰ گیگابایت منظورمونه. مسلماً تو خونه نمیتونید همچین سرعتی رو داشته باشید.
نصب و کانفیگ نرم افزارها، مدیریت، مانیتورینگ و امنیت سرورها یک کار تخصصی هست و اگر کار با ویندوز رو بلدید بههیچوجه یک متخصص سرور محسوب نمیشید!
در سرویسهای میزبانی وب شما باید توانایی نصب و مدیریت سیستمعامل سرور، کنترل پنل و وب سرورها رو داشته باشید. باید بتونید سرور رو تیون کنید. همچنین باید دائماً حواستون به سرور باشه که براش مشکلی پیش نیاد و خاموش نشه.
حتی پشتیبانگیری از اطلاعات مهمه و شما باید هر روز از اطلاعات روی سرور در یک هارد مجزا بکاپ بگیرید تا اگر زمانی برای هارد اصلی سرور شما مشکلی پیش اومد دیتای سایت از بین نره!
معرفی دیتاسنتر
باتوجهبه همه این موارد میان سرورها رو در مکانهایی به نام دیتاسنتر نگهداری میکنن. دیتاسنتر محل نگهداری هزاران سرور هست که بصورت ۲۴ ساعته روشن هستن و علاوه بر تامین برق، اینترنت و تهویه مناسب، بهدقت مانیتور میشن تا در صورت بروز اختلال سریعاً بهشون رسیدگی بشه و اگر قطعهای به آخرای عمرش رسیده باشه اون رو قبل از خرابی تعویض میکنن.
ازونجایی که در دیتاسنترها تعداد بالایی سرور نگهداری میشه و اینترنت پرسرعت هم هست یک مکان عالی برای دستبرد هکرهاست. البته دستبرد به اطلاعات و استفاده بدون اجازه از سرورها و یا اعمال خرابکاری!
یک دیتاسنتر باید لایههای امنیتی مختلفی رو داشته باشه تا مورد حمله هکرها قرار نگیره. دراینخصوص دیتاسنترها علاوه بر استفاده از لایههای سختافزاری و نرمافزاری به طور مرتب سرویسها رو رصد می کنن و تاحدامکان مراقب هستن که مشکلی برای سرورها پیش نیاد.
دیتاسنترهای معروف
توی دنیا دیتاسنترهای معروفی داریم. چندتاییشون رو که در ایران خیلی مورداستفاده قرار میگیرن رو اینجا بهتون معرفی میکنیم تا با عظمت این مراکز دیتا آشنا شده و بیشتر از قبل متوجه بشید که چرا نمیشه تو خونه یک سرور راهاندازی کرد!
دیتاسنتر هتزنر آلمان
یکی از بزرگترین دیتاسنترهای اروپا که توی ایران هم خیلی معروفه و اکثر سایتهای ایرانی بر روی این دیتاسنتر میزبانی میشن هتزنر هست که دفتر مرکزیش در آلمانه. این مجموعه سه تا مرکز داده در شهرهای نورنبرگ، فالکن اشتاین و هلسینکی (فنلاند) داره.
هتزنر قیمت بسیار پایینتری نسبت به سایر رقبا داره و در کنار این قیمت پایین خدمات بسیار زیاد و با کیفیت فوق العاده ارائه میکنه. همین مساله سبب شده اکثر شرکتهای هاستینگ، سرورهای خودشون رو از این دیتاسنتر تهیه کنن.
ویدئوی زیر رو ببینید تا بیشتر با این دیتاسنتر بزرگ و محبوب آشنا بشید.
دیتاسنتر OVH فرانسه
کمپانی بزرگ OVH رو میشه بزرگترین دیتاسنتر اروپا در نظر گرفت. این شرکت بیش از ۲۰۰۰ پرسنل داشته و مراکز دیتای زیادی با صدها هزار سرور در اختیار داره که از لوکیشن های مختلف اروپا خدمات خودشون رو ارائه می کنن. یکی از بزرگترین مزایای OVH، داشتن لایههای امنیتی سختافزاری و فایروالهای قوی هست که این مجموعه رو به یکی از امنترین دیتاسنترهای دنیا تبدیل میکنه.
دیتاسنتر AWS
احتمالاً شما با نام بزرگترین فروشگاه اینترنتی دنیا یعنی همون آمازون آشنا هستید. این شرکت علاوه بر فروشگاه اینترنتی، دیتاسنتر بسیار بزرگی داره که حجم زیادی از ترافیک دنیا رو پوشش میده. دفتر اصلی دیتاسنتر AWS در واشنگتن آمریکا هست و در بیش از ۲۰ نقطه دنیا مراکز داده داره. البته این دیتاسنتر گرانقیمت هست و معمولاً در ایران مورداستفاده قرار نمیگیره.
دیتاسنترهای معروف دیگه ای داریم مثل RedStation انگلستان، Leaseweb هلند، iweb کانادا و… که بعضاً در ایران مورداستفاده قرار میگیرن.
غیر از دیتاسنترهای خارجی، دیتاسنترهایی هم در ایران داریم که خدمات خوبی هم ارائه میکنن. درسته به بزرگی و کیفیت دیتاسنترهای خارجی نیستن ولی خب برای میزبانی سایتها برای کاربران ایرانی میتونن گزینه خوبی باشن. در ادامه چند تا از این دیتاسنترها رو بهتون معرفی میکنیم.
دیتاسنتر افرانت
افرانت یکی از دیتاسنترهای معروف و پایدار در ایران هست که سرورهای اون در برج میلاد کیفیت بسیار بالایی داره. افرانت با بسیاری از مراکز دولتی همکاری میکنه و تونسته خدمات بسیار خوبی رو در ایران ارائه کنه. این دیتاسنتر سال ۱۳۷۶ فعالیتش رو شروع کرده و در سال ۱۳۹۰ وارد فرابورس شده.
دیتاسنتر پارس آنلاین
گروه شرکت های پارس آنلاین رو میشه بزرگترین شرکت خصوصی ارائهدهنده خدمات دیتا در ایران محسوب کرد. این شرکت در حال حاضر بیشتر از ۱۰۰۰ نفر پرسنل داره و علاوه بر خدمات دیتا، خدمات پهنای باند و اینترنت پرسرعت هم ارائه میکنه
غیر از این دو دیتاسنتر، شرکتهای دیگه ای هم داریم که سهم خوبی رو از بازار دارن. مثل دیتاسنترهای تبیان، آسیاتک، صفر و یک و …
حالا کدومش بهتره؟
دیتاسنترهای آمریکا و کانادا خیلی از ایران دور هستن. ضمن اینکه شرایط تحریمی بدتری هم دارن؛ بنابراین بهتون پیشنهاد نمیکنیم از دیتاسنترهای اون حوزه استفاده کنید مگر اینکه دلایل خاص خودتون رو داشته باشید و میخواید به اونور آبیها سرویس بدید!
سرویسهای آلمان و فرانسه از نظر قیمتی مناسب هستن و چون فاصله زیادی با ما ندارن سرعت خوبی هم دارن. همچنین اونقدرا بحثهای تحریمی رو با این دیتاسنترها نداریم و راحتتر میش باهاشون کنار اومد.
سرورهای ایرانی هم جای بحث داره. باید دید هدف شما از راهاندازی سایت چیه؟ سرورهای ایرانی معمولاً زیرساخت خیلی قوی ندارن و همین باعث میشه آپتام کم بشه و گه گاه مشکلاتی رو شاهد باشیم. ولی از نظر سرعتی برای کاربران ایرانی بهتر هستن.
بنابراین پیشنهاد ما به سایتهایی که قراره کار محتوایی و سئو انجام بدن میتونه استفاده از سرورهای هتزنر وovh باشه. اگر هم سایت شرکتی دارید و زیاد سئو براتون مهم نیست میتونید از سرورهای ایران استفاده کنید.
نه صبر کنید. لازم نیست برید یدونه سرور کامل اجاره کنید. البته فعلاً نه! بخش کوچیکی از سرور برای راهاندازی سایت شما کفایت میکنه. به این بخش کوچیک میگیم هاست. شرکتهای ایرانی زیادی هستن که خدمات هاستینگ ارائه میکنن. اونها میان یک سرور کامل رو از دیتاسنتر اجاره و اون رو به قطعات کوچکتر (هاست) تقسیم میکنن و به بقیه اجاره میدن. خودشون هم روی سرور مدیریت دارن. در مقاله بعدی توضیح خواهیم داد که این تقسیمبندی به چه صورت انجام میشه!
4 پاسخ
خیلی خوب بود مقالتون من که فعلا می هاست دارم استفاده میکنم شش ماه بعد کلی تحقیق بهش رسیدم تا حالا که چیز بدی ندیدم مرس از مقاله عالیتون کارتون محشره
درود بر شما :
نظر لطفتونه . ممنون از اینکه تجربه خودتون رو به اشتراک گذاشتید .
ممنون از مقاله خوبتون. من از هاستم ناراضیم و سرعتش افتضاحه. چندماه دیگه به موعد سرویسم مونده. صبر کنم تا انتهای قرارداد یا زودتر هاست رو منتقل کنم؟
سلام محمد امین عزیز:
اگر واقعاً هاستتون همونقدر که میگید بده. بهتره ریسک نکنین و سریعاً هاستتون رو عوض کنید. همیشه پیشنهاد می کنیم که سرویس هاست رو ماهیانه خریداری کنید تا در صورت بروز اشکال در سرویس دهی بتونید سریعاً سایت رو منتقل کنید. بودن در چنین هاستی به سئوی سایت شما آسیب میزنه و ممکنه ضرر کلی شما بیشتر از مبلغ این چند ماه سرویس بشه.