هاست دانلود چیست؟
بزارید از اول شروع کنیم … همونطور که در تعریف هاست گفتیم در واقع هاست یک بخش کوچکتری از یک سرور بزرگ هست که مدیر سرور میاد اون رو در اختیار شما میزاره تا فایلهای سایتتون رو اونجا قرار بدید و سایت بالا بیاد. اینکه میگیم یک بخش کوچکتر از یک سرور یعنی شما در هاست یک سری محدودیتها دارید. محدودیت فضا، پهنای باند، قدرت پردازش و….
اولین محدودیت بحث فضای میزبانی هست. فضای هاست و قیمت رابطه مستقیمی با هم دارن و هرچقدر فضای بیشتری نیاز داشته باشید به همون نسبت پهنای باند و قدرت بیشتری برای هاست نیازه و در نتیجه هزینه بالاتری باید پرداخت کنید.
هاستهای با کیفیت معمولی معمولاٌ بین ۲ تا ۱۰ گیگابایت فضا ارائه میکنن و در بعضی از پلنهای گرونقیمتتر که بدرد سایتهای بزرگ میخوره تا ۶۰ گیگ هم فضای میزبانی دارید.
حالا تکلیف اون سایتهایی که روی سایتشون میخوان فیلم، ویدئوی آموزشی، pdf و بهطورکلی فایلهای حجیم قرار بدن چی میشه؟ مثلاً اگر شما سایتی داشته باشید مثل “میهن دانلود” و بخواید مرتباً فایلهای مختلفی داخل سایتتون بارگذاری کنید قطعاً بعد چند روز فضا و پهنای باند سایتتون تموم میشه و کاربران دیگه قادر نیستن سایت شما رو باز کنن!
در چنین شرایطی شما نیاز به فضای بسیار زیادی برای فایلهاتون دارید و ارتقاء پلان میزبانی سایتتون هم در این شرایط اصلاً مقرونبهصرفه نیست. نکنه میخواید همینطور پلن میزبانی سایت رو ارتقا بدید و هزینههای نجومی بابت میزبانی سایت پرداخت کنید؟ مسلماً اینطوری نیست و باید راهکار مقرونبهصرفهتر دیگهای باشه …
اینطور مواقع میان از یک هاست مجزا بعنوان فضای میزبانی فایل استفاده میکنن. دقت کنید این دیگه میزبانی سایت نیست. میزبانی فایل هست! یعنی چی؟ یعنی یک هاست جدا میخری که فقط فایلهای حجیم رو غیر از فایلهای اصلی سایت، داخلش میریزی. این هاست فایل که بهش میگیم هاست دانلود از هاست اصلی سایت کاملاً مجزاست.
هاست سایت با هاست دانلود چه فرقی میکنه؟
یک سایت از کلی فایلهای برنامهنویسی کمحجم تشکیل شده که هاست سایت میاد این کدها رو میخونه، اونها رو پردازش میکنه و در نهایت یک خروجی مناسب رو به شما نشون میده؛ بنابراین شما برای راهاندازی سایت اصلاً نیاز ندارید که فضای زیادی داشته باشید چرا که فایلهای سایت حجم زیادی لازم ندارن در عوض نیاز به پردازش بالا دارید. پردازش بالاتر هم یعنی سهم بیشتر از قدرت کلی سرور و در نتیجه پرداخت هزینه بیشتر!
فایلهای حجیم دانلودی اصلاً احتیاج به پردازش ندارن ولی خب فضای زیادی رو میگیرن. احتیاجی هم به سرعت و قدرت بالا نیست. همینکه یک فضای بزرگ برای بارگذاری فایلها باشه کفایت میکنه.
در این شرایط شرکتهای ارائهدهنده هاست میان به شما پیشنهاد هاست دانلود میدن. یعنی مثلاً اگر هاست سایت شما ۱۰ گیگابایته و دارید ماهانه بابتش ۱۵۰ هزار تومان هزینه میکنید میتونید یک هاست دانلود با فضای ۱۰۰ گیگابایت رو با هزینه ماهیانه ۷۵ هزار تومان تهیه کنید. خیلی خوبه! نه؟
خب حالا که فهمیدیم برای فایلهای حجیم نیاز به هاست دانلود داریم یک سری سؤالات مهم پیش میاد!
- همون اول که سایت رو راهاندازی کردیم بریم هاست دانلود بخریم؟
- چطوری هاست دانلود رو به سایتمون وصل کنیم؟
- اینکه فایلهای سایت و دانلود جدا باشن مشکلی ایجاد نمیکنه؟
در ادامه میخوایم روشهای مختلف راهاندازی هاست دانلود رو بهتون معرفی کنیم و در کنارش به سؤالات بالا هم پاسخ بدیم.
استفاده از هاست سایت بهعنوان هاست دانلود
اگر در شروع کار هستید و هنوز فایلهای زیادی ندارید لزومی به خرید سرویس دانلودی نیست. شما میتونید فعلاً فایلهاتون رو در هاست سایت خودتون قرار بدید. اما نکته مهم اینه که این کار رو طوری انجام بدید تا بشه بعداً فایلها رو به هاست دیگهای انتقال داد …
متداولترین روش برای جداکردن فایلهای سایت اینه که اونها رو در دامنه دیگهای میزبانی کنید. یعنی چی؟ یعنی اگر سایت شما آدرسش novinadmin.com هست فایلهاتون رو در novinadmin.ir یا novindownload.com و … قرار بدید.
اما آیا حتماً نیازه که یک دامنه دیگه خریداری کنید؟ نه! راه بهتری برای این کار هست. میتونید از ساب دامنه بهصورت رایگان استفاده کنید. Sub-Domain یا زیر دامنه در واقع به این شکله:
x.novinadmin.com
شما میتونید به جای x هرچی خواستید قرار بدید. از طریق کنترل پنل هاستتون میتونید بی نهایت سابدامنه بسازید. معمولاً یک ساب دامنه به شکل dl.novinadmin.com ساخته میشه و فایلها در این زیردامنه قرار میگیره.
مزیتی که این کار داره اینه که شما از همون اول فایلهای دانلودی خودتون رو یک جای مشخص قرار دادید و براحتی بعداً میتونید برای همین سابدامنه یک هاست دانلود بخرید و فایلها رو منتقل کنید. اما اگر این سابدامنه رو نسازید بعداً باید بهصورت دستی و یکییکی فایلهای حجیمتون رو به هاست دانلود منتقل کنید که مسلماً دردسر بیشتری براتون به همراه داره
استفاده از Download Hosting مجزا
وقتی فایلهاتون در دامنه یا سابدامنه مجزا از سایتتون باشه بهراحتی میتونید اون رو به هر هاستی که دلتون خواست انتقال بدید. اگر یک سرویس میزبانی فایل خریدید و میخواید فایلهاتون رو اونجا قرار بدید باید کاری کنید که این ساب دامنه فایلها، به بهجای هاست اصلی سایت به هاست دانلود اشاره کنه.
این کار با تغییر ip انجام میشه. کافیه برید در کنترل پنل هاست سایت و اونجا تعریف کنید که Sub-Domain حاوی فایلها بهجای اتصال به ip پیشفرض، به ip هاست دانلود اشاره کنه. یکمی ممکنه تئوریش براتون سخت باشه ولی در عمل کار راحتیه! این ویدئو رو ببینید!
اگر از مراحل بالا چیزی متوجه نشدید جای نگرانی نیست. به سرویسدهنده هاست تیکت بزنید و ازشون درخواست کنید تنظیمات رو براتون اعمال کنن. بهتره Download Host رو از همون شرکت ارائهدهنده هاست سایت بخرید تا خودشون این کارها رو براتون انجام بدن.
استفاده از VPS ویندوز برای میزبان فایل
حالا وقتشه یکم آموزش رو حرفهایتر کنیم! فرض کنید که شما یک سایت ارائه نرمافزار دارید و باید دائماً نرمافزارهای مختلف رو از سایتهای مرجع دانلود کنید، اطلاعات خودتون رو به پکیج نرمافزاری اضافه کنید، مجدداً بسته رو فشرده و اون رو آپلود کنید. احتمالاً متوجه شدید که این کارها چقدر میتونه زمان باارزش شما رو درگیر کنه! خصوصاً دانلود و آپلود که خیلی زمان بره و تا یک فایل حجیم با سرعت اینترنت لاکپشتی ایران آپلود بشه، پیر میشید!
برای اینکه دچار این مشکلات نشید راهکاری هست به نام سرور مجازی ویندوز!. یعنی اینکه شما بجای خرید هاست دانلود (که به احتمال بسیار زیاد هاست لینوکسی هست) یک سرور مجازی با سیستم عامل ویندوز خریداری میکنید.
بزرگترین مزیت یک VPS ویندوزی اینه که شما میتونید از ریموت دسکتاپ اون استفاده کنید. دقیقاً مثل این میمونه که شما یک کامپیوتر در یک کشور دیگه دارید و از راه دور به دسکتاپ اون کامپیوتر متصل هستید. درایوهای اون کامپیوتر هم میشه هاست دانلودتون.
شما میتونید از راه دور به این کامپیوتر وصل بشید. با استفاده از اینترنت پرسرعتش و نرمافزارهایی مثل IDM فایلهای مختلف رو بهسرعت در اونجا دانلود کنید. با استفاده از WINRAR یا نرمافزارهای مشابه با فایلهای فشرده کار کنید و در انتها اون رو در درایو دانلود (مثلاً درایو D) قرار بدید. خیلی راحت شد، نه؟
احتمالاً الان فکر میکنید راهاندازی اولیه همچین سیستمی خیلی سخته و شما توانایی مدیریت یک سرور مجازی رو ندارید و بهتره بیخیال این قضیه بشید. نگران نباشید! اصلاً شما نیاز نیست کار خاصی انجام بدید. فقط کافیه حسب نیازتون یک سرور مجازی مناسب انتخاب کنید.
مثلاً اگر پیشبینی میکنید در یک سال آینده حدود ۱۰۰ گیگ فضا نیاز دارید، بهتره یک سرور مجازی با هارد ۱۵۰ گیگابایت، پهنای باند ترجیحاً نامحدود و رم حدود ۴ گیگابایت خریداری کنید. یک ساب دامنه هم برای سرور مجازی در نظر بگیرید مابقی کارها رو بسپارید به مدیر سرور.
موقع خرید سرور مجازی ، به مدیر سرور بگید میخواید اون رو تبدیل به هاست دانلود فایل کنید. خودش براتون سرویس IIS و FTP رو نصب و راهاندازی میکنه. در انتها به شما اطلاعات ورود به ریموت دسکتاپ و اف تی پی داده میشه و شما میتونید از داشتن یک هاست دانلود فوق پیشرفته لذت ببرید!
نحوه استفاده از هاست دانلود
خب حالا بریم سراغ این مسئله که چطوری از هاست دانلود استفاده کنیم و فایلها رو به اونجا انتقال بدیم. اینجا دو تا حالت مختلف هست.
اگر فایلها در حال حاضر در هاست سایت شما قرار داره کافیه به مدیر سرور بگید فایلهای ساب دامنه دانلود رو به Download Host انتقال بده.
اگر فایلهاتون رو قبلاً در خود وردپرس آپلود کردید یا اینکه فایلهاتون در کامپیوتر خودتون هست و هنوز آپلود نشده ناچارید اونها رو دستی در هاست میزبانی فایل، آپلود کنید. برای این کار بهتره از FTP استفاده کنید.
نگین که نمیدونید اف تی پی چیه! چون همین چند وقت پبش سیر تا پیاز پروتکل اف تی پی رو در مقاله “پروتکل انتقال فایل یا همون FTP چیه و چطوری باید ازش استفاده کنم؟” بهتون آموزش دادیم.
اینکه فایلهای سایت از فایلهای دانلود مجزا شدن و در یک هاست دیگه قرار دارن هیچ مشکلی رو ایجاد نمیکنه و اصلاً جای نگرانی نیست. کاربر شما هم اصلاً متوجه این موضوع نمیشه. بهتره بدونید این کار رو همه سایتهای بزرگ دانلود انجام میدن.
سایتهای قدیمیتر چکار کنن؟
اگر سایتتون قدیمی هست (خیلی وقته دارید روش کار میکنید) و فایلهاتون رو بهصورت عادی از طریق بخش “کتابخانه پروندههای چندرسانهای” در وردپرس آپلود کردید و الان حجمش زیاد شده میتونید اونها رو با استفاده از افزونه به هاست دانلود انتقال بدید. با استفاده از افزونه های Hacklog Remote Attachment و Upload to FTP میتونید فولدر آپلود وردپرس رو به یک سرویس میزبانی فایل متصل کنید. اینطوری هر وقت فایلی آپلود کنید به صورت اتوماتیک به هاست دانلودتون منتقل میشه. اما این کار رو به دو دلیل بهتون پیشنهاد نمی کنیم:
عدم بروزرسانی و مشکلات گزارش شده
این افزونه ها دو سالی هست که آپدیت نشده و ممکنه با نسخه های جدید وردپرس یا افزونه های شما ناسازگاری داشته باشه.
کاربرانی که از این افزونه ها استفاده کردن مشکلاتی رو گزارش کردن . مثل عدم انتقال فایل های ووکامرس یا فایل هایی با عناوین فارسی
تنها راهکاری که در این شرایط پیشنهاد میشه اینه که بهصورت دستی فایلهای حجیمتر رو به هاست دانلود منتقل کنید و فایلهای کوچکتر اگر تعدادشون زیاد نیست و حجم بالایی ندارن در همین شرایط باقی بمونه و اگر تعدادشون خیلی بالاست و حجم زیادی اشغال کردن بهصورت چندمرحلهای هر بار تعدادی رو به هاست دانلود منتقل کنید و اون فایلها رو از روی هاست اصلی حذف کنید.
10 پاسخ
سلام خیلی گنگ نوشتید اصلا قابل استفاده نیست. کل سایت
درود بر شما.
این مقاله خیلی گنگ نوشته شده یا کل سایتمون از نظر شما نامفهومه؟
ممنون از توضیحات خوبتون. اتفاقاً به نظرم خیلی شفاف و کامل توضیح داده شده. یه سوال هم داشتم. ما برای سایتمون هاست دانلود گرفتیم. حواسمون باید به چه چیزهایی باشه؟ خودتون چه تجربه خوب یا بدی از شرکت های ارائه دهنده هاست دانلود داشتید؟
درود بر شما:
بهتره هاست دانلودتون رو بیارید در سرورهای ایران. چون سرعت دانلود بهتری بهتون ارائه میکنه. نکته مهمی که باید در مورد هاست های دانلود بدونید اینه که بکاپ گیری ندارن و اگر مشکلی بوجود بیاد هیچجوره نمیتونید اونها رو برگردونید. حالا دو راه دارید یا اینکه یک بکاپ روی کامپیوتر خودتون داشته باشید (کل محتویات هاست رو روی کامپیوتر خودتون دانلود کنید) یا برید سراغ هاست بکاپ و خودتون یکاپ گیری کنید روی هاست دیگه. البته اینطوری باید هزینه یک هاست مجزا رو پرداخت کنید.
با شرکتهای مختلفی در زمینه هاست دانلود کار کردیم و مشکلی با هیچکدومشون نداشتیم غیر از یک شرکت نه چندان معروف چند سال پیش که هارد سرورش سوخت و کل فایل ها رو از دست دادیم و بکاپی هم ازش نداشتیم…
سلام خسته نباشید ممنون از مطالب خوبتون مفید بود میخواستم بدونم برای سایت دانلودی به چند نفر نیاز هستش؟
درود بر شما حسین عزیز:
بسته به حجم و وسعت کار داره. میتونه کار با یک نفر شروع بشه و همزمان با رشد سایت نفرات جدید اضافه بشن. نمیشه عدد خاصی رو اشاره کرد.
با سلام ممنون از مطالبه تون عالی بود، من یه چند ماهیه که سایتمو راه اندازی کردم و قالبشو خریدم قالبش سئو و بهینه شده است و سایتم با چهار موضوع هستش نرم افزار، بازی،فیلم،سریال فقط من تنهایی دارم انجام میدم میخواستم بدونم این سایت به چند نفر نیاز هست و چطوری رتبه سایتمو ببرم بالا
سلام سیاوش جان: پیشنهاد میکنم از یک حوزه شروع کنی. مثلا نرم افزار. حتی بهتره صرفاً یک حوزه رو ادامه بدی. چون فعالیت در یک حوزه باعث میشه سایتت تخصصی یک موضوع بشه و رتبه های بهتری در نتایج گوگل کسب کنی. تعداد نفرات هم بستگی به بودجه و وسعت کسب و کار داره. میتونی تنهایی تا یه جایی پیش بری ولی بعد از اینکه بازدید بالا رفت احتمالا نیاز هست یکی دو نفر به تیمتون اضافه بشه
سلام ادمین عزیز
ممنون بابت توضیحات
یه سوال؟ بهترین روش برای اینکه بتونیم خودمون هاست دانلود ارائه بدیم چیه؟ من قیمت سرور مجازیهارو نگاه میکنم خیلی به صرفه نیست بگیری تکه تکه کنی به مشتری هاست دانلود بدی
پس در اینصورت شرکت هایی که هاست دانلود ارایه میدن چطور بصرفه میشه براشون؟
درود بر شما. خیلی تخصصی در زمینه فروش سرویس های میزبانی ندارم ولی تا اونجایی که میدونم برای هاست دانلود کانفیگ سرور فرق میکنه نیاز به پردازش بالا نیست و از هارد های معمولی و حجیم بجای ssd و nvme استفاده میشه. به همین دلیل سرورهای این کار ارزون قیمت تر هستن. معمولا شرکت ها میان یک سرور اختصاصی میگیرن و خودشون هارد های حجیم بیشتری بهش اضافه میکنن تا بتونن از مشتریان بیشتری میزبانی کنن.