هاست اشتراکی

هاست اشتراکی

گفتیم که هاست یک بخش کوچیک‌تر سرور هست و منابع اصلی اون سرور مثل پردازشگر و رم بین هاست‌های زیر مجموعه به اشتراک گذاشته میشه و هر کس بسته به نیاز و محدودیت هایی که روی هاستش اعمال شده میتونه از منابع استفاده کنه. به همین دلیل بهش میگیم هاست اشتراکی. در یک مقاله مجزا تفاوت هاست و سرور رو توضیح دادیم.
هرجا که با اسم هاست برخورد کردید و پیشوند و پسوندی نداشت بدونید منظور همون هاست اشتراکی هست. با جستجوی عبارت “خرید هاست” در گوگل با شرکت‌های زیادی آشنا میشید که انواع و اقسام هاست‌های اشتراکی رو میفروشن. پس اگر با عبارت هاست و هاست اشتراکی مواجه شدید بدونید این دو عبارت تقریباً معادل هم هستند و فرقی بینشون نیست. مگر اینکه اشاره بشه به هاست اختصاصی که بحثش جداست و پایین‌تر بهش اشاره کردیم.

هاست ابری

عبارت “ابری” رو احتمالاً غیر از هاست در فیلدهای دیگه هم دیدید. کلاً تکنولوژی ابری در پردازش‌ها داره روز به روز بیشتر جا باز میکنه.

قبلاً گفتیم هاست در واقع زیرمجموعه یک سرور هست و اگر سرور خاموش بشه هاست‌های اون هم از کار میفتن. حالا برای اینکه قطعی سایت‌ها رو به صفر برسونن (مثل گوگل)، میان از سیستم ابری استفاده میکنن. یعنی چی؟

ابر مفهوم خیلی ساده‌ای داره. یعنی بجای اینکه یک سرور تبدیل به مثلاً 10 هاست بشه میان 3 سرور رو تبدیل به 30 هاست میکنن. در یک ابر پردازشی، سرورها به‌صورت موازی در کنار هم کار میکنن. و اگر یکی از اون‌ها دچار مشکل شد بقیه سرورهای فعال پردازش‌های سرور معیوب رو انجام میدن. و هیچ سایتی از دسترس خارج نمیشه.

تکنولوژی جدید هاست ابری

بله درست حدس زدید! ایرادی که ممکنه به سیستم پردازش ابری وارد بشه اینه که با خارج شدن یک سرور از ابر، اون دو سرور باقیمونده ممکنه نتونن به سرعت قبل پردازش‌ها رو انجام بدن و سرویس‌ها کمی کند بشه ولی خب بهتر از خاموشی هست. دو نکته رو هم مد نظر داشته باشید:

  • نکته اول: هرچقدر تعداد سرورها بیشتر باشه ابر بزرگتره و نبود یک سرور اثرش کمتر میشه.
  • نکته دوم: قرار نیست برای همیشه یک سرور حذف بشه! فقط ممکنه چند ساعتی داون باشه و بعد دوباره به ابر برمیگرده و فعالیتش رو ادامه میده.

سرویس‌های ابری معایبی هم دارن. به دلیل اینکه اطلاعات سایت شما در سرورهای زیادی قرار میگیره امنیت کمی کاهش پیدا میکنه و هرکدوم از سرورها هک بشن دیتای شما در دسترس افراد غیر مجاز قرار میگیره. همچنین به علت حجم بالای اطلاعات بر روی سرورها بکاپ گیری کمی سخت تر میشه و ریسک بالاتری داره.

هاست وردپرس

این روزها سیستم مدیریت محتوای وردپرس محبوبیت زیادی پیدا کرده و روز‌به‌روز سایت‌های وردپرسی دارن بیشتر میشن. وردپرس به دلیل انعطاف و امکاناتی که داره نسبت به سایر CMS‌ها منابع بیشتری مصرف میکنه و باید هاست قوی‌تری داشته باشه.

به همین دلیل بعضی شرکت‌ها میان و با استفاده از سرورهای قوی، وب سرور لایت اسپید و کانفیگ‌های خاص یک سرویس میزبانی مخصوص سایت‌های وردپرسی آماده میکنن. در این هاست‌ها همه ماژول‌های مورد نیاز وردپرس از قبل نصب شده و سرور آماده میزبانی یک سایت وردپرسی هست.

هاست وردپرس بهترین گزینه برای میزبانی از سایت های وردپرسی است

هاست‌های وردپرسی به دلیل قدرت بالایی که دارن قیمتشون بیشتره و اگر شما هم صاحب یک سایت وردپرسی با بازدید بالا هستید قبل از خرید سرور مجازی پیشنهاد می‌کنیم از یک هاست وردپرسی با‌کیفیت استفاده کنید.

هاست وردپرس چیز عجیب و غریبی نیست و با هاست‌های معمولی زیاد فرق نمیکنه. فکر نکنید هاست خیلی خاصیه! اگر سایتتون وردپرسیه لزومی نداره حتماً هاست وردپرسی بگیرید. این هاست برای نصب وردپرس بهینه‌سازی شده و این کار شما رو راحت میکنه. مثلاً اگر بخواید افزونه‌ای نصب کنید که احتیاج به ماژول خاصی داره قبلاً در هاست براتون نصب شده و دردسری در این خصوص ندارید.

اگر سایتتون وردپرسیه و تازه تاسیس، لزومی نداره حتماً برید هزینه کنید و هاست وردپرسی بگیرید. هاست های اشتراکی معمولی هم در ابتدا جواب کارتون رو میده!

هاست دانلود

یکم عجیب تر شد! هاست دانلود یعنی چی؟

ببینید اصلی ترین مشخصه یک سرویس میزبانی وب قدرتش هست که گفتیم تاثیر زیادی در قیمت داره. هرچقدر سایت شما بزرگتر و پربازدیدتر باشه تعداد درخواست‌ها از سرور بیشتر میشه و سرور باید قوی‌تر باشه تا بتونه پاسخگوی همه درخواست‌ها باشه.

این وسط بعضی سایت‌ها، غیر دیتای سایتشون دیتای دیگه‌ای هم دارن که برای دانلود کاربر قرار میدن. مثل فیلم، موسیقی، بازی، نرم افزار و…

فایل‌های حجیم اونقدرا نیاز به پردازش ندارن ولی در عوض باید فضا و پهنای باند بیشتری برای اونها کنار بزاریم. اگر بخوایم پلن میزبانی وب رو بابت این فایل‌ها ارتقا بدیم زیاد برامون مقرون به صرفه نیست چون عملاً داریم در کنار افزایش فضا و پهنای باند، قدرت هاست رو بالا میبریم در حالی که اصلاً به افزایش قدرت احتیاج نداریم.

برای اینکه سایت‌های دانلودی هم بتونن سرویس مقرون به صرفه‌ای داشته باشن بحث هاست‌های دانلودی به میون اومد. در این سرویس‌ها معمولاً شرکت‌های هاستینگ قدرت پردازشی سرور رو کم میکنن و بجاش میان هارد‌های بیشتری به سیستم اضافه میکنن.

شما در این هاست ها نمیتونید یک سایت راه‌اندازی کنید ولی میتونید فایل‌های بزرگ و حجیم سایتتون رو روی هاست‌های دانلود یا هاست میزبان فایل آپلود کنید و لینکش رو در سایت نمایش بدید. اگر میخواید در مورد هاست‌های دانلود بیشتر بدونید مقاله “آموزش راه اندازی هاست دانلود یا میزبانی فایل” رو بهتون پیشنهاد می‌کنیم.

دقت کنید که قراردادن فایل‌ها در هاست دیگه به معنای آپلود در سایت دیگه‌ای نیست. کاربر مستقیماً فایل رو در سایت شما دانلود میکنه و اصلاً متوجه تغییر هاست نمیشه. این کاریه که تمام سایت‌های دانلود دارن انجام میدن.

هاست اختصاصی در واقع سرور مدیریت شده است

هاست اختصاصی

هاست اختصاصی هم مفهوم خیلی ساده‌ای داره. همونطور که گفتیم همه هاست‌ها اشتراکی هستن مگر اینکه خلافش ثابت بشه. هاست اختصاصی درواقع خلافش هست.

بعضی سایت‌ها احتیاج به منابع تضمین شده از یک سرور اختصاصی یا مجازی دارن. بنابراین نمیشه به طور اشتراکی بهشون سرویس داد. از طرفی خیلی‌ها دانش مدیریت و یا جرأت خرید سرور رو ندارن. بنابراین مدیران شرکت‌های هاستینگ میان خودشون سرور اختصاصی یا مجازی رو تبدیل به هاست میکنن و بجای اشتراک گذاری، اون رو فقط در اختیار یک نفر قرار میدن. اون نفر هم میتونه هرکار دلش خواست با هاست انجام بده و هر چیزی لازم داشت به مدیر سرور بگه تا براش نصب یا کانفیگ کنه. خیلی خوبه نه؟

البته این رو هم بدونید که در واقع شما یک سرور مجازی/اختصاصی گرفتید با منابع مشخص که قراره به یکی ماهیانه هزینه ای رو پرداخت کنید تا براتون سرور رو مدیریت کنه. البته چون اون شخص داره چندین هاست اختصاصی رو همزمان میفروشه و اشراف کامل رو سیستم داره با قیمت ارزون‌تری این کار رو براتون انجام میده.

هاست نامحدود!

یک ترفند تبلیغاتی که کام خیلی‌ها رو تلخ کرده. اجازه بدید برگردیم به مقالات قبلی و دوباره یادآوری کنیم که هاست در واقع یک بخش کوچیکی از یک سرور بزرگتره و سرور هم در واقع یک کامپیوتره که RAM، CPU و هارد داره. با این شرایط آیا کامپیوتری هست که هاردش نامحدود باشه؟ یا بتونه به صورت نامحدود پردازش انجام بده؟ اگر پیدا کردید به ما نشون بدید یکی بخریم!

مسلماً همچین چیزی وجود خارجی نداره و در واقع به نوعی یک شیوه تبلیغاتی قدیمی هست که توجه شما رو جلب کنن. هیچ چیز یک سرور، نامحدود نیست و مدیران شرکت‌های هاستینگ این رو خوب میدونن. پس چرا اسمش رو نامحدود میزارن؟

چیزی که در ذهن شماست یعنی “بی‌نهایت فضا و پهنای‌ باند” که هرچی فایل آپلود کنید پر نمیشه. اما “نامحدود” از دید لغوی و همچنین مدیر هاست یعنی “بدون محدودیت”. منظور اینه که اگر هارد یک سرور یک ترابایت هست شما محدودیتی در آپلود ندارید و میتونید تا سقف یک ترابایت (که البته به شما این سقف رو نمیگن) آپلود داشته باشید.

خب این همون هاست اشتراکی شد ولی بدون محدودیت. یعنی مثل قانون جنگل هرکی بیشتر از منابع استفاده کرد برد کرده! اما مشکل اصلی اینجا نیست. مسلماً باید برای مدیر سرور این کار سودی داشته باشه. بریم ببینیم پشت پرده قضیه چیه!

معمولاً سایت‌ها دیتای زیادی برای آپلود ندارن و به زور حجم سایتشون به 10 گیگ میرسه. تازه اونم به کمک بکاپ‌ها. از طرفی اینطور سایت‌هایی که هنوز با معایب هاست‌های نامحدود آشنا نیستن بازدید زیادی ندارن و سایتشون منابع و پهنای باند بالا نمیخواد. در این شرایط همه چیز اوکی هست و در واقع شما هزینه یک سرویس نامحدود رو دارید پرداخت می‌کنید و استفاده بسیار کمی از سرویس دارید.

مشکلات از جایی شروع میشه که شما کمی به حوزه کاریتون آشنا میشید و شروع می کنید به آپلود فایل‌های حجیم و بازدیدهای سایت هم روز به روز افزایش پیدا میکنه. ازونجایی که فکر میکنید همه چیز نامحدوده و قرار نیست مبلغ بیشتری پرداخت کنید همینطور استفاده از سرویس رو افزایش میدید تا جایی که دیگه صبر مدیر سرور لبریز میشه و عذر شما رو میخوان. با یک دلیل ساده! سایت شما مصرف بالایی داره و باید برید سرور مجازی…

حالا شما میمونید و یک سایت بزرگ با کلی فایل حجیم که بی‌رویه آپلود کردید و از هر فایلی ممکنه چند نسخه در هاست داشته باشید (قبلاً پولی بابتش نمیدادید و فله آپلود می‌کردید!) حالا هرجا میرید میخواید این حجم رو میزبانی کنید بهتون پلن‌های گرون قیمت پیشنهاد میدن که اصلاً براتون معقول نیست.

اگر همون اول یک هاست درست و حسابی می‌گرفتید و فایل‌های حجیم رو به صورت مرتب به هاست دانلود منتقل می‌کردید الان برای انتقال مشکلی نداشتید و سه سوته میتونستید سرویستون رو عوض کنید.

گول سرویس‌های نامحدود رو نخورید. یاد بگیرید بابت خدماتی که دریافت می‌کنید هزینه معقول پرداخت کنید تا همیشه خدمات مطمئن و با کیفیتی بهتون ارائه بشه.

هاست رایگان

هاست رایگان بر خلاف هاست نامحدود اصلاً نامعقول نیست و شرکت‌های زیادی هاست رایگان ارائه میکنن ولی خب به نظر من مفتش هم گرونه! این سرویس‌ها اصلاً مناسب راه‌اندازی سایت نیست. حتی پیشنهاد نمی‌کنیم از اون‌ها برای تست و خطا هم استفاده کنید. چرا که معمولاً کنترل پنل‌ هاست رایگان و سیستم دسترسیشون با هاست‌های پولی فرق میکنه و اگر برای آموزش میخواید از اونها استفاده کنید اصلاً کمکتون نمیکنه!

از مقالات قبلی خاطرتون هست که هزینه سرورها خیلی زیاده و این هزینه به قدرت و امکانات بستگی داره. این رو هم میدونید که هیچ گربه‌ای محض رضای خدا موش نمیگیره! هدف هاست‌های رایگان بیشتر جذب مشتری هست که بیاد سایتش رو بزنه و بعد که سایتش بالا اومد و با مشکلات سرعت و حجم و پهنای باند خیلی محدود، مواجه شد بهش هاست‌های پولی رو بفروشن!

پس بیاید از همون اول نریم تو چاله … یک سرویس پولی ولی ارزون‌قیمت و کیفیت معمولی خریداری کنید سایتتون رو راه‌اندازی کنید. اگر نیاز شد میتونید خیلی سریع و راحت برید پلن‌های بالاتر یا به طور کل سرویستون رو ارتقا بدید برید سرور دیگه.

نتیجه گیری

  • برای شروع کار سراغ هاست‌های رایگان نرید
  • گول هاست‌های نامحدود رو نخورید
  • اگر قراره سایت وردپرسی راه‌اندازی کنید لازم نیست مستقیماً برید سراغ هاست‌های گرون قیمت وردپرسی
  • یک هاست ساده و معمولی از یک برند خوشنام میتونه تا ماه‌ها نیاز شما رو برآورده کنه
  • اگر میخواید فایل‌های حجیم برای دانلود بزارید باید از هاست دانلود برای فایل‌هاتون استفاده کنید.